DEL

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

I øjeblikket køre der et tv eksperiment på tv2 omkring dansk håndværk mod østeuropæiske håndværkere. Virksomhederne skal udføre samme stykke håndværk og alt bliver filmet og dokumenteret. Før projektet gik i gang, blev virksomhederne ikke informeret om hvad eksperimentet gik ud på, blot at de skulle udføre opgaverne som de plejede at gøre. Opgaven går ud på at lægge et nyt trægulv i en families hus på Sjælland og man følge med via kamera hvordan arbejdet bliver udført. Når begge virksomhederne er færdig med jobbet, vurdere 2 eksperter det udførte arbejde og det gives en karaktere.

Vigtige faktorer

Virksomhederne bliver vurderet på flere forskellige parameter, som prisen, kommunikationen, arbejdsvilkår og selvfølgelig det udførte arbejde. Men kunden har en anden vigtig faktor med i overvejelserne, og det er at den danske virksomhed betaler skat og moms i danmark. Det østeuropæiske firma er tilknyttet XX ordningen som betyder at de betaler deres moms i danmark, men skat i deres hjemland. Det betyder at danmark går glip af mange skattekroner og  og at konkurrencen ikke er helt fair.

Stor prisforskel og små fejl.

Den danske tømrer firma skulle have 50.000 kr inkl moms, hvor det østeuropæiske firma kun skulle have 22.750 kr inkl. moms. De er altså under halv pris! Da der udførte arbejde bliver vurderet, vinder det danske firma med en karakter på 10, imod en karakter på 7. Gulvet kunne give sig lige i hjørnerne, hvilket var fordi at gulvkonstruktionen ikke var optimal. En gulvsliber vil ikke kunne slibe gulvet optimalt, og derfor er arbejdet ikke udført optimalt.

Men prisforskellen på 27.250 kr. vejer tungt i vores øjne. Dog skal man vurdere om det udelukkende er prisen som  spiller en faktor og om man vil se bort fra de skattekroner den danske stat går glip af.