DEL

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Rundt omkring på de danske villaveje kan man stadig spotte rækker af helt ens huse fra de store byggebooms i de sidste 100 år. Men sådan kommer vejene nok ikke til at ud i fremtiden. Det bliver nemlig mere og mere populært at designe og bygge sit eget hus. Individualiteten vinder frem alle steder, og det ser ud til, at boligen er den næste i rækken. Hvis du overvejer at bygge dit nye hus selv, er der dog et par ting, du med fordel kan overveje.

Vil du bygge helt fra nyt?

Der er mange muligheder for at bygge selv. Den helt store model er at få en arkitekt til at tegne et helt særligt hus til lige netop din familie. Du kan også alliere dig med et byggefirma, som kan hjælpe dig med at realisere dine ideer og bygge huset for dig. Vil du have en lidt lettere model, kan du vælge et typehus, som er nemt at individualisere og kan bygges relativt hurtigt.

Et typehus har den fordel, at du kan besøge et lignende hus, inden du beslutter dig. Der kan du vurdere, hvilke elementer der fungerer godt, og hvilke du vil ændre. De fleste typehus-producenter giver nemlig gode muligheder for at tilpasse huset til dine behov.

Hvor meget tid og penge har du?

Der er naturligvis stor forskel på både pris og tidsforbrug i de ovenstående muligheder. Et arkitekttegnet hus er ofte i den høje ende af prisskalaen, og udviklingsprocessen kan tage rigtig lang tid. Til gengæld får du et hus, der er skræddersyet til dig.

Et typehus er ofte hurtigere at bygge, når først du har besluttet dig. Håndværkerne har lavet lignende typer huse før, så de har teknikkerne på rygraden. Der er også færre mikrobeslutninger at tage i processen, fordi du bare kan følge en standard, hvis du vil.

Derfor er det op til dig at beslutte, hvor meget tålmodighed du har, og hvor mange penge du er villig til at lægge i projektet. Og husk, at mange husprojekter går over budget, så det er en god idé at have lidt ekstra at tage af.